Sundsvalls stadskärna har utvecklats näst bäst i Sverige

Sundsvall hamnar på andra plats efter Falköping när det handlar om stadskärnors omsättningstillväxt. Det visar rapporten Cityklimatet 2018.

Rapporten är framtagen av WSP på uppdrag av branschorganisationen Fastighetsägarna. Den visar hur detaljhandeln och annan service har utvecklas i våra stadskärnor. Den mäter bland annat omsättning, marknadsdelar, verksamheter och antal arbetstillfällen i omkring 60 svenska stadskärnor.

Enligt rapporten är dagligvaruhandel, café- och restaurangnäring samt annan service de branscher som numera driver utvecklingen i stadskärnorna. Omkring 70 procent av tillväxten i stadskärnorna de senaste fem åren kommer från kaféer, restauranger och dagligvaruhandel.

Stadskärnans utveckling ger en viktig signal om hur orten och kommunen mår och vilka möjligheter och utmaningar den står inför. Enligt rapporten har fler orter utvecklats positivt än negativt.

Topplacering för Sundsvall

I siffrorna för den totala utvecklingen åren 2016-2017 hamnar Falköping, Sundsvall och Värnamo i topp på listan. Omsättningen i Sundsvalls stadskärna har ökat med 5,4 procent.

–  Att vi ligger så bra till beror bland annat på att vi tack vare stadskärnans imponerande restaurang- och caféutbud hänger med i utvecklingstrenden för mat och dryck och att dagligvaruhandeln ökar med 3,2 procent.  Inom området ”sällanköp”, alltså shopping, ligger vi åtta i Sverige i undersökningen. Det betyder att den samlade handeln i stadskärnan går bra, säger Gunnel Åhlund, kompetensstrateg.

–  Det är fantastisk glädjande att vi har så många driftiga och framgångsrika företagare i Stenstan, så att stadskärnan utvecklas och fortsätter hålla sig i framkant. Kommunens satsningar på utemiljön i stadskärnan har sannolikt också bidragit till dess attraktivitet. Det ger oss bra energi i arbetet med att bli Årets stadskärna 2021, säger kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S).

Rapporten Cityklimatet 2018 finns på Fastighetsägarnas webbplats.

Årets stadskärna 2021

År 1999 fick Sundsvall priset ”Årets stadskärna”. Siktet är inställt på att vinna priset igen år 2021, när Sundsvall firar sitt 400-årsjubileum.

Utmärkelsen Årets stadskärna delas ut av föreningen Svenska stadskärnor. Priset går till den svenska stad eller ort som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer.

–  Sundsvall har en fantastisk stadskärna och en unik Stenstad. Att kandidera till utmärkelsen Årets stadskärna ska förena många olika krafter att börja dra åt samma håll. För att uppnå utmärkelsen samlar vi så många och goda krafter som möjligt för att kunna åstadkomma något som vi alla kan vara stolta över och som gör Sundsvall till en ännu bättre stad att bo, leva och verka i, säger Jonas Albecker, vd och stadskärneutvecklare på Stadsutveckling i Sundsvall AB.

Stadsutveckling i Sundsvall AB är ett fristående bolag som bildats och ägs av de två intresseorganisationerna föreningen Näringsidkare i Sundsvall (Stenstan) och Fastighetsägarna Mittnord AB. Förutom att vara en organisation som fokuserar på utvecklingen i Sundsvalls stadskärna gällande handel och tillväxt ska organisationen särskilt sysselsätta sig med att arbeta för att Sundsvall ska kandidera för utnämningen Årets stadskärna 2021.

Läs mer om och tyck till om hur Sundsvall ska arbeta för att bli Årets stadskärna 2021.

Källa: Sundsvall.se